انواع فن کویل ها:

قبل از توضیح لوله کشی فن کویل ها لازم به ذکر است که فن کویل ها را بر اساس فاکتور هایی مثل محل نصب، کاربرد و … در مدل های مختلفی طراحی می کنند که شامل موارد زیر می شوند:

 

  • دیواری
  • زمینی روبرو زن یا بالازن
  • سقفی توکار
  • سقفی روکار
  • کاستی

همانند خود فن کویل ها لوله کشی آن ها هم به سه دسته متفاوت تقسیم می شود:

  1. لوله کشی فن کویل 1 لوله
  2. لوله کشی فن کویل 2 لوله
  3. لوله کشی فن کویل 4 لوله

فن کویل

در این مقاله سعی داریم تا شما را با لوله کشی ها نوع 1 و 2 آشنا کنیم و در مقاله (نحوه لوله کشی فن کویل های 2) نوع 3 را به تفصیل برای شما شرح خواهیم داد.

لوله کشی فن کویل به صورت کلی:

به طور کلی می توان اینطور گفت که در لوله کشی فن کویل ها از یک لوله تخلیه یا درین استفاده می کنند که استفاده از آن در هر سه دسته بندی مشترک بوده و لازم است. بنابراین لوله درین را جزو لوله های مورد بحث این سیستم قرار نداده و طبق متد و استفاده از آن طبق روش مشخص انجام می شود.

لوله کشی فن کویل تک لوله:

در این سیستم از یک لوله به منظور گردش آب در داخل تجهیزات بهره می برند. درواقع این روش به دو شیوه انجام می شود:

  • تجهیزات به شکل سری در مدار لوله کشی تعبیه شده و سپس آب در آن ها به جریان در می آید.

در این شیوه دستگاه های ابتدایی، گرما و یا سرمای کاملا مطلوبی داشته اما با عبورر آب از هر دستگاه، تبادل انرژی کاهش می یابد. لازم به ذکر است که استفاده از این سیستم کاربرد زیادی نداشته و در فضاهای کوچک با حداکثر 2 یا 3 دستگاه انجام می شود.

 

  • یک لوله از خط اصلی داخل دستگاه شده و خروجی آب از فن کویل به وسیله قطعه مخصوصی به مسیر اصلی بر می گردد.

 

در این روش، هزینه کار کمتر بوده، کار آسان تر انجام می شود و سرعت انجام کار بالاتر است. در این سیستم از یک قطعه اجکتور استفاده شده و آب خروجی از فن کویل را به خط اصلی اتصال می دهد. لازم به ذکر است که از این روش در سیستم های بزرگ استفاده نشده و در صورتی که فاصله و تعداد دستگاه های فن کویل زیاد باشد، راندمان بسیار کمی خواهد داشت.

لوله کشی فن کویل

لوله کشی فن کویل 2 لوله:

این روش، پر کاربرد ترین روش برای لوله کشی می باشد که در آن از 2 لوله رفت و برگشت استفاده می گردد که در فصل زمستان حامل آبگرم یا داغ و در فصل تابستان حامل آب سرد می باشند. از لحاظ اقتصادی این روش بسیار به صرفه می باشد اما برخی از ایرادات هم به آن وارد می شود مثلا به منظور تغییر فصل از گرمایش به سرمایش یا برعکس حتما باید از موتورخانه مرکزی استفاده شود.

 

لوله کشی فن کویل 2 لوله به 3 روش انجام می شود:

  • لوله کشی فن کویل با برگشت مستقیم:

  1. با استفاده از این شیوه، آب برگشتی از هر دستگاه پخش کننده حرارت، مستقیما وارد لوله برگشت شده و مسیر حرکت به سمت موتورخانه را می پیماید.
  2. در این شیوه، دستگاه پخش کننده حرارتی که به موتورخانه نزدیکتر است در مقایسه با دستگاه های دیگر، طول لوله رفت و برگشت کمتری (افت فشار کمتری در مسیر) دارد.
  3. در نتیجه، آب در مدار دستگاه راحت تر و بیشتر جریان یافته و در مدار های دستگاه های دورتر کمتر جریان پیدا می کند.
  4. این شیوه لوله کشی، برای مکان هایی که دستگاه های پخش کننده حرارت دارای افت فشار های نامساوی مثل فن کویل ها هستند و هر کدام نیز یک شیر تنظیم Balancing valve دارند، توصیه می شود.
  5. گفتنی است که سیستم لوله کشی رادیاتور ها در ساختمان های کوچک با برگشت مستقیم انجام می شود.
  • لوله کشی فن کویل با برگشت معکوس:

  1. در صورتی که دستگاه های پخش کننده حرارت از افت فشار مساوی و یا حدودا مساوی برخوردار باشند، لوله کشی با برگشت معکوس گزینه بهتری به حساب می آید.
  2. در این روش آب برگشتی از دستگاه ها در جهت حرکت آب در لوله رفت به حرکت در می آید تا لوله برگشت آب آخرین دستگاه نیز به آن متصل شود، سپس آب به سمت موتورخانه حرکت خواهد کرد.
  3. در این شیوه مجموع لوله های رفت و برگشت یکسان هستند، در نتیجه افت فشار در مدار لوله کشی برای همه دستگاه ها مساوی است.
  4. همچنین در صورتی که افت فشار آب در خود دستگاه ها نیز یکسان یا حدودا یکسان باشد، میزان آب در هر مدار متناسب با قطر لوله محاسبه شده و جریان پیدا می کند.
  5. گفتنی است سیستم لوله کشی اکثر ساختمان ها به این شیوه انجام می شود.
نحوه لوله کشی فن کویل 2لوله
  • لوله کشی فن کویل با برگشت مختلط:

  1. در این روش یک قسمت از لوله کشی برگشت به طور مستقیم و یک قسمت دیگر به صورت معکوس انجام می شود.
  2. گفتنی است در این شیوه، مجموع اندازه طول لوله رفت و برگشت و در نتیجه مقدار افت فشار در مسیر لوله کشی برای تمام دستگاه ها یکسان نمی باشد.

در واقع اختلاف مقدار جریان آب به میزان افت فشار محاسبه شده در رایزر های رفت و برگشت بستگی دارد که شامل افت فشار های زیر است:

 

  1. افت فشار در مدار لوله کشی رفت و برگشت هر دستگاه تا محل برگشت معکوس
  2. افت فشار در خود دستگاه
  3. افت فشار در فیتینگ ها و شیرهای هر مسیر

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با دو روش لوله کشی فن کویل ها آشنا نماییم. برای دریافت مشاوره بیشتر با ما در هیوا صنعت در ارتباط باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید