رادیاتور چیست؟
رادیاتور، سیستمی است که وظیفه آن انتقال انرژی حرارتی به محیط های مورد نظر است و در واقع نوعی مدار گرمایش محسوب می شود. جنس رادیاتور ها با توجه به کاربرد آن ها انتخاب می شود و با توجه به کاربرد رادیاتور ها جنس آن ها می تواند فلزی یا نیمه فلزی باشد. برای ساخت و اجرای رادیاتور ها نیاز است لوله کشی مخصوص رادیاتور ها انجام بشود. در این مقاله ما نحوه لوله کشی رادیاتور ها را بررسی می کنیم.
انواع لوله کشی
انواع لوله کشی بر حسب نوع انتقال آب درون لوله ها عبارت اند از:
- لوله کشی رادیاتور تک گذر
- لوله کشی رادیاتور باز
- لوله کشی رادیاتور بسته
- لوله کشی رادیاتور گردشی
در ادامه مطلب توضیح کوتاهی درباره هر یک از موارد ذکر شده خواهیم داد.
لوله کشی رادیاتور تک گذر
در این نوع رادیاتور ها یا فن کویل ها آب یک بار به داخل رادیاتور رفته و پس از استفاده شدن و از دست دادن گرمای خود، به طور کامل از سیستم خارج می شود.
لوله کشی رادیاتور باز
در سیستم هایی مانند چیلر ها و … آب پس از منتقل شدن به داخل رادیاتور و استفاده شدن، به سمت یک مخزن که در یک محیط و فضای باز که به هوای آزاد دسترسی دارد، انتقال پیدا می کند.
لوله کشی رادیاتور بسته
در لوله کشی رادیاتور بسته، بر خلاف لوله کشی رادیاتور باز، جریان آب موجود به هیچ عنوان در معرض هوای آزاد قرار نمی گیرد.
لوله کشی رادیاتور گردشی
در این نوع سیستم ها آب گرم از منبع حرارتی به سمت رادیاتور انتقال پیدا می کند و پس از استفاده و خنک شدن آب، دیگر آب از سیستم خارج نمی شود بلکه از طریق یک خط لوله دوباره به سمت منبع حرارتی برگشته و گرم می شود سپس به سمت رادیاتور منتقل شده و این چرخه ادامه پیدا می کند. به گردش در آمدن آب در رادیاتور ها می تواند به صورت اجباری توسط پمپ انجام شود و یا می تواند به علت اختلاف وزن مخصوص آب گرم و سرد ایجاد شود. در ادامه مطلب انواع رادیاتور های گردشی را بررسی خواهیم کرد.
لوله کشی رادیاتور ها
لوله کشی برای رادیاتور ها و یا همان شوفاژ ها (مدار های گرمایش محیط) انواع متفاوتی دارد که انواع لوله کشی برای رادیاتور ها شامل: تک لوله ای و دو لوله ای می باشد که سیستم رادیاتور دو لوله ای خود به دو نوع:
- مدار های گرمایش دو لوله ای با برگشت مستقیم
- مدار های گرمایش دو لوله ای با برگشت معکوس
تقسیم می شود. هر کدام از این رادیاتور ها لوله کشی مخصوص به خود را دارند و در ادامه مطلب به بررسی موارد ذکر شده می پردازیم.
رادیاتور تک لوله ای
-
تعریف
همانطور که از اسم این نوع رادیاتور ها مشخص است، یک لوله دارند که همان لوله وظیفه انتقال آب گرم به سمت رادیاتور و سپس برگرداندن آب را به سمت منبع اصلی که وظیفه تولید حرارت را دارد بر عهده دارد. در رادیاتور های تک لوله ای در لوله کشی یک انشعاب دوم ایجاد می کنند تا امتداد لوله کشی به رادیاتور بعدی برسد.
-
مزایای رادیاتور تک لوله ای
لوله کشی رادیاتور های تک لوله ای مزایای منحصر به فردی نسبت به باقی رادیاتور ها دارد. این مزایا عبارت اند از:
- در این نوع رادیاتور ها نسبت به دیگر رادیاتور ها، لوله کم تر مصرف می شود.
- بهترین نوع رادیاتور برای لوله کشی روکار، رادیاتور های تک لوله این هستند.
- هزینه اجرا و نصب این رادیاتور ها نسب به باقی رادیاتور ها، کم تر است.
-
معایب رادیاتور های تک لوله ای
رادیاتور های تک لوله ای در تعداد های بالا قابل استفاده نیستند و در هنگام اجرای این رادیاتور ها باید دقت بالایی به خرج دهید.
رادیاتور دو لوله ای با برگشت مستقیم
-
تعریف
در این نوع رادیاتور های دو نوع لوله خطی وجود دارد یک لوله برای انتقال آب گرم به سمت رادیاتور و لوله دیگر برای برگرداندن آب سرد شده از سمت رادیاتور به سمت منبع حرارت است. باید توجه داشته باشید قطر هر دو نوع لوله رفت و برگشت با هم برابر می باشد.
-
مزایای رادیاتور های دو لوله ای با برگشت مستقیم
- در این نوع رادیاتور ها برای انتخاب سایز لوله، محاسبات ساده ای انجام می شود.
- اجزای استفاده شده در این نوع لوله کشی ها بسیار ساده می باشند.
-
معایب رادیاتور های دو لوله ای با برگشت مستقیم
در رادیاتور های دو لوله ای با برگشت مستقیم؛ اگر طول مسیر لوله کشی طولانی باشد، ممکن است سیستم ما بالانس نبوده و تعادل خوبی نداشته باشد که همین امر موجب می شود در رادیاتور تعادل دمایی نداشته باشیم.
رادیاتور دو لوله ای با برگشت معکوس
-
تعریف
در رادیاتور های دو لوله ای با برگشت معکوس، همانند رادیاتور های دو لوله ای با برگشت مستقیم از دو خط لوله استفاده می شود که یکی از آن ها برای انتقال آب گرم به سیستم انتقال حرارت به محیط اطراف و دیگری برای برگرداندن آب سرد شده به سمت منبع حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع رادیاتور ها، اتصال لوله ها به این گونه است که خط لوله رفت مانند رادیاتور های دو لوله ای با برگشت مستقیم، به ترتیب به رادیاتور ها وصل می شود اما خط لوله برگشت آخرین رادیاتور، نخستین لوله وصل شده به خط لوله برگشت می باشد.
-
مزایای رادیاتور های دو لوله ای با برگشت معکوس
- این نوع لوله کشی به شما این امکان را می دهد که بهترین لوله کشی رادیاتور را برای منازل و محیط های مورد نظر خود، انجام دهید.
- بر خلاف رادیاتور های دو لوله ای با برگشت مستقیم، این رادیاتور ها بالانس هستند.
- در این نوع رادیاتور ها ما نیازی به تنظیمات بیش از حد برای تعادل دمای رادیاتور، نخواهیم داشت.
-
معایب رادیاتور های دو لوله ای با برگشت معکوس
- در بعضی از فضا ها و محیط ها به علت وجود برخی از محدودیت ها، ما امکان لوله کشی برای رادیاتور های دو لوله ای با برگشت معکوس را نخواهیم داشت.
- برای نصب و اجرای این نوع رادیاتور ها علم فنی و تخصص نیاز است.
- در این نوع رادیاتور ها محاسبه سایز مورد نظر برای لوله های مورد نیاز، یک امر تخصصی و ضروری است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره از مشاوران ما، می توانید با هیوا صنعت در ارتباط باشید.