دستگاه کندانسور چیست؟

در تعریف دستگاه های کندانسور می توان اینطور گفت که کندانسور ها یا همان دستگاه ها تقطیر کننده که در طرح های مختلف (از جمله نوع هوا خنک، نوع پوسته و لوله، صفحه ای و …) و در سایز های متنوع ساخته می شوند، وظیفه یکسانی داشته و  به جهت تغییر فاز سیالات از حالت بخار (گازی) به حالت مایع با استفاده از خنک کردن آن (گرفتن گرمای سیال گازی شکل داغ) در صنایع مختلف استفاده می گردند.

باید گفت که کندانسور با درجه حرارت بالا از طریق یک سیال مثل هوا، آب و یا هر سیال خنک کننده دیگر حرارت را از سیالات گازی می گیرد. مثلا در یخچال های خانگی، شیوه کار این دستگاه به این صورت است که حرارت مبرد (گاز فریون) جاری در لوله های پشت یخچال را به روش هوا خنک گرفته تا آن را از حالت بخار به حالت مایع تغییر فاز دهد و یا در صنعت شیمی به عنوان تقطیر کننده و غیره به کار می رود.

 

کندانسور

راندمان کندانسور:

همه کندانسور ها از طریق خارج کردن گرما از گاز یا بخار کار می کنند. پس از بین بردن گرمای کافی، مایع شدن انجام می شود. برای انجام بعضی از امور، تنها کاری که لازم است انجام شود، انتقال دادن گاز از طریق لوله بلند است؛ (این کار اصولا به صورت سیم پیچ یا شکل فشرده دیگری انجام می شود) تا گرما بتواند از هوا خارج گردد. از یک فلز رسانای گرمایی، همچون مس، معمولاً برای انتقال بخار استفاده می شود.

به منظور افزایش راندمان کندانسور معمولا از تکنیک چسباندن باله ها (به عنوان مثال، ورق های مسطح فلز رسانا) به لوله برای تسریع در حذف حرارت استفاده می کنند. کندانسور ها اندازه های متفاوتی دارند که از اندازه نسبتا کوچک تا واحد های بسیار بزرگ در صنعت کاربرد دارند.

 

انواع کندانسور کدامند:

می توان اینطور گفت که کندانسور ها از لحاظ کارکرد و سیال خنک کننده، به سه دسته تقسیم می‌ شوند که انواع آن عبارتند از:

 

  • کندانسور‌های هوایی:

کندانسور هوایی یا هوا خنک (Air-cooled condenser) در واقع نوعی مبدل حرارتی است که گرمای بخار ورودی به آن، مستقیماً به هوای محیط اطراف آن منتقل می شود؛ از همین رو یک روش سرمایش خشک (dry-cooling) به حساب می آید. به عبارت دیگر در این روش برخلاف کندانسور های تبخیری و آبی، از آب هیچ استفاده ای جهت دفع حرارت نمی شود. بنابراین، دمای چگالش در انواع هوایی تابعی از دمای حباب خشک محیط (dry-bulb temperature) خواهد بود.

 

کندانسور هوایی

  • کندانسورهای خنک شونده با آب:

این نوع دستگاه ها از آب به عنوان عامل اصلی تقطیر استفاده می نمایند. کندانسور های آبی در ظرفیت ‌های بالا مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

 

  • کندانسورهای تبخیری:

در این نوع دستگاه ها از آب و هوا با هم به عنوان عامل تبخیر استفاده می‌شود.

 

نگهداری کندانسور چگونه است؟

به علت فشار بالای مبرد خروجی از کمپرسور و ورودی به کندانسور همواره خطر بروز نشتی در آن وجود دارد. گفتنی است این خطر در انواع هوایی آن به علت فشار کاری بالاتر، بیشتر و در انواع آبی کمتر است. توجه نکردن به نگهداری دستگاه ممکن است علاوه بر خود آن خسارات و هزینه‌ های جبران ناپذیری را به کمپرسور چیلر هم وارد آورد.

وظیفه کندانسور در سیکل تبرید چیست؟

در سیستم های تهویه مطبوع که اصولا از سیکل تبرید تراکمی استفاده می کنند، ۴ قسمت اصلی وجود دارد. کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط. کندانسور در این سیکل نقش گرفتن گرما از مبرد، تبدیل حالت آن از گاز به مایع و سپس انتقال به شیرانبساط را به عهده دارد.

وظیفه اصلی این دستگاه در یک سیکل تبرید خنک کردن مبرد می باشد. درواقع مبرد بعد از آن که در کمپرسور بسیار فشرده شد و به حالت گاز داغ پرفشار درآمد وارد کندانسور می شود. سپس دستگاه این گاز را از طریق آب یا هوا خنک کرده و سعی دارد در همان فشار با گرفتن گرمای نهان مبرد، فاز آن را از حالت گاز به مایع تغییر بدهد.

 

کندانسور چیست

تفاوت اواپراتور و کندانسور در چیست؟

اواپراتور و کندانسور هر دو مبدل حرارت می باشند اما جهت انتقال حرارت در آن‌ ها بر عکس است. در واقع اواپراتور وظیفه خنک کردن سیال مد نظر را با استفاده از تبخیر شدن مبرد بر عهده دارد. در حالی که کندانسور این حرارت گرفته شده توسط مبرد را دفع می‌کند و باعث افزایش حرارت سیال خنک کننده می‌شود. هر دوی این دستگاه ‌ها جزء اصلی سیستم برودتی می باشند.

برای دریافت مشاوره بیشتر با ما در هیوا صنعت در تماس باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید