معرفی انواع سیستم‌های برودتی ساختمان:

  • چیلر:

از میان سیستم‌ های برودتی چیلر ها یکی از مهم ترین منابع تامین سرمایش ساختمان ها در فصول گرم سال می باشند. در ساختمان های بزرگ مشکل تامین هوای خنک، همواره از چالش های مهم به حساب می آید.

چیلر ها، معمولا به دو نوع تراکمی و جذبی تقسیم می شوند. چیلر های تراکمی یا کمپرسوری مصرف برق بسیار بالایی دارند. اما چیلر های جذبی بجاي انرژي برق از انرژي حرارتي براي توليد سرما استفاده کرده و در مقایسه با چیلر های تراکمی قطعات متحرک کمتري دارند. به همین دلیل بسیاری از مهندسين مشاور و صاحبان ساختمان هاي مسکوني و اداري از چیلر های جذبی استفاده می کنند. همچنین با توجه به ماهيت چرخشي کار پمپ هاي به کار گرفته شده در آن ها، مقدار خرابي و هزينه هاي مربوط به تعميرات آن ها کمتر از انواع تراکمي مي باشد، حتی صداي آن ها بسيار کمتر از انواع تراکمي بوده و تقريبا بدون لرزش می باشند.

چیلر های جذبی از لحاظ اقتصادی هم مقرون به صرفه تر هستند. زیرا هزينه هاي جانبي مثل هزينه مربوط به خريد امتياز برق و ديماند مربوطه و همچنين هزينه هاي جاري چيلر تراکمي بیشتر می باشد.

 

چیلر

در میان انواع سیستم‌ های برودتی انواع مختلف چیلرهای جذبی عبارتند از:

 

  • چیلر های آب گرم ضد کریستال
  • چیلر های بخار تک اثره (Single Effect)
  • چیلر های بخار دو اثره (Double Effect)
  • چیلر های شعله مستقیم (Direct Fired)

 

شیوه کارکرد چیلر های جذبی:

 

  • اواپراتور:

مبرد از طریق سيستم توزيع ویژه ای به شکل کاملا يکنواخت برروي دسته لوله هاي آب برگشتي از ساختمان ريخته شده و به علت فشار کم محفظه اواپراتور بخار شده و موجب آن می گردد که آب درون لوله ها سرد شود.

 

  • آبزربر:

ليتيوم برومايد به وسیله سيستم پخش به شکل کاملا يکنواخت برروي لوله ها ریخته شده، بخار مبرد ایجاد شده در اواپراتور از طریق محلول ليتيوم برومايد در آبزربر جذب گشته و به علت استفاده نکردن از سيستم کهنه نازل در پخش ليتيوم برومايد، احتمال گرفتن يا افتادن نازل یا ريخته شدن مايع بدون تماس با لوله ها براثر پاشش از طریق نازل به وجود نخواهد آمد.

 

  • ژنراتور:

محلول ليتيوم برومايد که بعد از جذب بخار مبرد، در آبزربر رقيق شده به منظور احيا شدن وارد ژنراتور شده و حرارت به آن وارد می گردد، براثر حرارت ایجاد شده، بخار مبرد از ليتيوم برومايد جدا گشته و محلول ليتيوم برومايد با غلظت، جهت استفاده مجدد به وسیله مبدل حرارتي راهي آبزربر مي شود.

 

چیلر جذبی ضد کریستال

 

  • کندانسور:

بخار مبرد ایجاد شده به وسیله ژنراتور در کندانسور، به علت تبادل حرارت با آب ورودي از برج خنک کننده تقطير شده و به منظور استفاده مجدد راهي اواپراتور مي شود.

چیلر های آب گرم ضد کریستال:

این مدل از چیلر ها ابزاری کاربردی به منظور به کارگیری درساختمان هاي اداري و مسکوني با زير بناي متوسط می باشند که مايل به داشتن دستگاهي با راهبري ساده و بدون پیچیدگی هستند، بعضی از فواید اين چيلر ها به صورت خلاصه عبارتند از:

 

  • عدم بروز مشکل کريستاليزاسيون:

می توان گفت کريستاليزاسيون يکي از مشکلات مهم مدل های چيلر هاي جذبي مي باشد؛ اما در چيلر هاي آب گرم ضد کريستال به علت تمهيدات صورت گرفته، اين مسئله ایجاد نمی شود، اين موضوع بسیار مهم می باشد زيرا در يک ساختمان مسکوني يا اداري با زيربناي متوسط، تيم نگهداري تاسيسات ساختمان معمولا از توانائي فني و علمي لازم جهت غلبه بر مشکلات ایجاد شده توسط بروز پديده کريستاليزاسيون برخوردار نبوده و در نتیجه به کارگیری مدل های مختلف چيلر جذبي مي تواند موجب اختلالات بسیاری در سرمايش ساختمان براثر مسائلي همچون تغييرات دماي هوا، قطع و وصل برق، تغيير بار ساختمان و عوامل ديگر شده و هزينه هاي سنگینی را نيز به ساکنان تحميل می کند.

 

  • عدم وجود مشکل قطع برق:

این احتمال وجود دارد که قطع شدن برق، موجب به وجود آمدن پديده کريستاليزاسيون شود و علت آن عدم انجام فرآيند رقيق سازي می باشد، با این حال بین سیستم‌ های برودتی در اين چيلر ها به علت عدم نياز به اين پروسه قطع ناگهاني برق هيچ مشکلي به وجود نمی آورد. اين چيلر ها احتیاجی به داشتن بعضی لوازم جانبي گرانقيمت مثل ژنراتور برق اضطراري و … ندارند.

 

  • عدم نياز به شير سه راهه در مسير برج خنک کننده:

حساسيت بالای چيلر هاي جذبي به دماي آب برج خنک کننده، موجب ایجاد نياز به استفاده از يک شير سه راهه موتوري در مسير آب برج خنک کننده مي شود، در چيلر هاي ضدکريستال به علت عدم وجود اين حساسيت، احتیاجی به نصب اين وسيله گرانقيمت نمی باشد.

 

  • استفاده از ديگ آب گرم موجود در ساختمان:

اين چيلر ها از آب گرم ایجاد شده به وسیله ديگ آب گرم ساختمان به منظور توليد سرما استفاده مي کنند، از آنجایی که وجود اين ديگ براي گرمايش فصل زمستان حیاتی می باشد نيازي به سرمايه گذاري اضافي در اين زمينه نمي باشد.

 

چیلر جذبی
  • عدم نياز به تاسيسات گرانقيمت و پرهزينه بخار:

با توجه به استفاده اين چيلرها از آب گرم، احتیاجی به تعبيه سيستم هاي بخار مورد نياز در چيلر هاي جذبي تک اثره که نگهداري آن ها سخت و پرهزينه است نمي باشد.

 

  • نگهداري و راهبري بسيار ساده:

در میان سیستم‌ های برودتی نگهداري و راهبري ساده اين چيلر ها از ویژگی های مهم آن ها می باشد، زيرا احتیاجی به حضور اوپراتور متخصص در زمينه چيلر جذبي نبوده و اوپراتور موتورخانه با يک آموزش کوتاه قادر است از پس نگهداري اين دستگاه برآيد.

 

قابليت اعتماد بالا:

با توجه به آنچه که گفته شد، اين چيلر ها از قابليت اعتماد بالایی برخوردار بوده و قادرند سرمايش راحت و بدون دردسري را تامين کنند.

 

  • مزاياي اقتصادي:

اين چيلر ها ازلحاظ هزينه اوليه سيستم هاي جنبي و همچنين هزينه هاي جاري به صرفه تر از انواع مشابه هستند.

برای خواندن ادامه این مطلب به مقاله انواع سیستم‌های برودتی ساختمان 2 مراجعه نمایید. برای دریافت مشاوره بیشتر با ما در هیوا صنعت در تماس باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید