قبل از خواندن این مقاله به مقاله انواع سیستم های برودتی ساختمان 1 مراجعه نمایید.
نحوه عملکرد چیلر های جذبی ضد کریستال:
در میان انواع سیستم های برودتی ساختمان چيلر هاي جذبي ضد کريستال دارای ساختار خاصی هستند که به همین علت، قابليت کار با غلظت پائين ليتيوم برومايد %5۸ بجاي 64 %در ساير انواع را دارا مي باشند و اين موضوع موجب عدم بروز پديده کريستال در اين چيلر ها مي گردد. جهت درک بهتر این مسئله، بهتر است منحنی Diagram Duhring را تحلیل نمایید.
محور افقي اين منحني دما و محور عمودي فشار است. خطوط مايل غلظت هاي مختلف و خط پررنگ خط کريستاليزاسيون است. مسير پررنگ در اين منحني مربوط به انواع معمولي چيلر جذبي مي باشد. غلظت بالا در اين چيلر ها 64 % است لذا با پائين آمدن دماي خروجي مبدل حرارتي، هنگامي که اين دما به 9۸ درجه فارنهايت معادل 37 درجه سلسيوس برسد، منحني خط کريستاليزاسيون را قطع کرده و پديده کريستال اتفاق می افتد، اين شرايط مي تواند به علت تغيير بار، تغيير دماي برج و آب گرم، مکررا در زمان کار چيلر جذبي رخ دهد؛ اما مسير کم رنگ در اين منحني مربوط به چيلر هاي ضد کريستال است.
براي اينکه کريستاليزاسيون اتفاق بيافتد، بايد دماي خروج مبدل به کمتر از 40 درجه فارنهايت معادل 5 درجه سلسيوس برسد که اين امر غير ممکن است زيرا دماي مبدل حتي در بدترين شرايط همواره بيش از 20 درجه سلسيوس مي باشد. بنابراین همانطور که سابقه کارکرد چندين ساله تعداد زيادي از چيلر هاي فروخته شده نشان مي دهد، تا به این لحظه حتي يک مورد کريستال در اين چيلر ها گزارش نشده است.
ویژگی های چیلرهای جذبی در میان سیستم های برودتی بخار تک اثره (Single Effect):
-
استفاده از بخار با فشار پائين:
اين چيلر ها براي کار با فشار بخار طراحي و ساخته مي شوند.
-
راندمان مناسب:
چيلر هاي بخار Effect Single داراي COP واقعي بالای 0.7 هستند که براي اين نوع چيلر ها بسيار مناسب و قابل قبول است.
-
سيستم Purge با راندمان بالا:
سيستم Purge اين چيلر ها از نوع Ejector با راندمان بالا بوده که نوع مرسوم در تمامي چيلر هاي جذبي روز دنيا مي باشد.
-
نصب شير کنترل روي کندانس:
طراحي خاص اين چيلر ها باعث شده تا بتوان شير کنترل را بجاي بخار ورودي روي کندانس خروجي تعبيه نمود که اين امر باعث کوچک شدن شير کنترل و حذف تله بخار از سيستم مي گردد.
-
سيستم کنترل PLC :
سيستم کنترل اين چيلر ها از نوع PLC و با قابليت هاي بسیار، مي باشد.
-
امکان نصب تجهيزات جنبي:
سه نوع سيستم جنبي براي راهبري و نگهداري ساده تر اين نوع چيلر ها بصورت Optional بر روي آن ها قابل نصب می باشد.
سیستمهای جنبی قابل نصب به صورت اختیاری:
-
سيستم هوشمند جهت رفع کريستال اتوماتيک:
چيلر هاي جذبي Effect Single بصورت استاندارد مجهز به لوله tube-J براي رفع کريستال هاي خفيف هستند؛ اما براي موارد جدي تر امکان تعبيه يک سيستم هوشمند پيشگيري و رفع کريستال روي چيلر وجود دارد، اين سيستم بطور دائم وضعيت PLC استفاده از تعدادي سنسور و يک چيلر را تحت کنترل داشته و در صورت نزديک شدن به مرحله کريستاليزاسيون و يا شروع کريستال، به صورت اتوماتيک تمهيدات لازم براي رفع آن را به عمل آورده و پس از رفع کريستال، دوباره چيلر را به شرايط کارکرد عادی برمي گرداند.
-
سيستم جلوگيري از بروز پديده کريستاليزاسيون در هنگام قطع برق:
از آنجایی که در زمان کار چيلر جذبي، محلول در نقاط مختلف چيلر در جريان است، در زمان خاموش شدن چيلر، عملياتي موسوم به رقيق سازي بايد انجام گيرد، اين کار به شکل اتوماتيک به وسیله سيستم کنترل چيلر هاي جذبي انجام مي شود اما در صورتی که برق بطور ناگهاني قطع شود، به علت عدم انجام اين عمليات، محلول غليظ کم کم سرد شده و کريستاله مي گردد، لذا هنگام استارت مجدد، لازم است عمليات وقت گير و احيانا پرهزينه رفع کريستال انجام شود. براي جلوگیری از اين مسئله مي توان سيستمي به نام Limit Concentration Positive (PCL )را به صورت Optional روي چيلر نصب کرد.
-
سیستم Limit Concentration Positive (PCL ):
اين سيستم، که در به عنوان معتبر ترين انواع چيلر جذبي در دنيا مورد استفاده قرار مي گيرد مي تواند در زمان قطع برق، عمليات رقيق سازي را با استفاده از مبرد اضافي ذخيره شده براي اين منظور و بدون نياز به برق انجام داده و از بروز پديده کريستال جلوگيري نمايد.
-
سيستم Standby :
کاهش بار در يک چيلر جذبي، موجب کاهش خود به خودي غلظت محلول ليتيم برومايد می شود، از آنجا که چيلر يک سيستم کاملا بسته است، مبرد مورد نياز براي اين کار از مخزن اواپراتور تامين مي گردد. بنابراین معمولا در بار هاي کمتر از 20 % بار نامي مبرد موجود در اين مخزن تمام شده و موجب بروز پديده کاويتاسيون در پمپ مي گردد که اين پديده مي تواند پمپ مبرد را از بين ببرد.
بنابراین در حالت عادی، چيلر هاي جذبي نبايد از بار هاي کمتر از 15 % الي 20 % بار نامي خود کار کنند، پس در فصل بهار و اوايل پائيز و يا حتي در شب هاي تابستان ممکن است اين پديده اتفاق بيفتد، دراين حال اپراتور بايد چيلر را خاموش نمايد، اما به علت يکنواخت و خسته کننده بودن کار اپراتور ها، آن ها معمولا متوجه اين مسئله نشده و اين عمل را انجام نمي دهند و لذا به تدريج پمپ مبرد از بين خواهد رفت. براي جلوگيري از اين پديده، امکان نصب يک سيستم مراقبت ميکروپرسسوري روي چيلرهاي جذبي وجود دارد.
-
سيستم مراقبت ميکروپرسسوري:
اين سيستم ميزان بار چيلر را کنترل نموده و هنگامي که اين مقدار به کمتر از 20 % بار نامي برسد، چيلر را وارد حالت Standby کرده و با افزايش مجدد بار، دوباره بطور اتوماتيک آن را روشن مي نمايد، پس چيلر مي تواند بدون هيچ اشکالي از صفر درصد تا صد در صد بار نامي کار کند. با تعبيه تجهيزات Optional بالا مقدار زيادي از بار مسئوليت اپراتور نگهدار چيلر کم شده و اعمال نگهداري و راهبري دستگاه بسيار ساده تر مي شود، اين مسئله با توجه به کمبود اپراتور هاي متخصص در اين زمينه مي تواند بسيار مفيد باشد.
برای خواندن ادامه این مطلب درباره انواع سیستم های برودتی ساختمان به مقاله انواع سیستم های برودتی 3 مراجعه نمایید.